marți, 27 septembrie 2016

Didi, rivalul celor de la Uber pe piata din China, investeste intr-un start up de bike-sharing



Didi Chuxing, raspunsul Chinei la Uber, si-a aratat interesul pentru cel mai iubit mijloc de transport din China, bicicleta, investind cateva zeci de milioane de dolari in OFO, un start up de bike-sharing, pornit acum 2 ani in cadrul prestigioasei universitati chineze Peking. 

Compania OFO a fost fondata de catre Dai Wei, un student eminent, si are in dotare in prezent peste 70.000 de biciclete galbene, operand peste 500.000 de curse zilnice, in peste 20 de orase din China. 

In China, bicicletele raman cel mai iubit si uzual mijloc de transport in comun, atat in marile orase, cat mai ales in zonele rurale, asta desi numarul de masini vandute in randul populatiei din mediul urban a crescut foarte mult in ultimul an. Business-ul celor de la OFO este centrat in jurul campusurilor universitare si functioneaza prin intermediul WeChat Tencent Holdings Ltd.. 

Sistemul functiona foarte simplu: utilizatorul scana un cod de pe smartphone pentru a debloca bicicleta parcata, introducea destinatia si platea prin intermediul aplicatiei de mesagerie.

Prima decizie a celor de la  Didi dupa preluarea OFO este sa introduca in circuit biciclete pliante. Compania Didi, care a obtinut recent un contract pentru a cumpara operatiunile Uber Technologies in China, este valorata la peste 35 de miliarde $ si cauta moduri de extindere a afacerii la nivel local si international.

Un studiu a demonstrat ca riscul ranilor serioase la cap scade cu 70%, daca porti casca de protectie








Un studiu realizat de catre School of Mathematics and Statistics, University of New South Wales, Sydney, Australia, a ajuns la o concluzie foarte interesanta: atunci cand mergi cu bicicleta, daca porti casca de protectie, riscul accidentelor grave la nivelul capului scade cu 70%. Peste 64.000 de ciclisti raniti in accidente pe bicicleta au participat la realizarea acestui studiu.

Au fost folosite 4 baze de date electronice diferite (Medline, Embase, Compendex si Scopus), studii medicale si rapoarte privind leziunile la nivelul fetei, capului si gatului. La acest studiu s-au folosit doar casti acreditate. 

Rezultatele au fost prezentate in Finlanda, la Safety 2016, in cadrul conferintei mondiale privind prevenirea leziunilor si promovarea sigurantei.

Concluzii: Utilizarea castii de protectie este asociata cu reducerea cu pana la 51% a riscului unui accident la cap, cu 69% a riscului unui accident foarte grav la cap, cu 33% pentru o rana la fata si 65% pentru un accident la cap fatal. Leziunile la nivelul gatului au fost rare si nu sunt asociate cu utilizarea castii de protectie.

Aceste rezultate sugereaza ca campaniile care sustin folosirea castii de protectie in randul biciclistilor, impreuna cu alte strategii de prevenire a accidentelor, sunt binevenite si foarte importante.
Gasesti studiul integral aici

Solutia inedita gasita de un producator de biciclete olandez pentru micsorarea daunelor din timpul livrarii





Producatorul olandez de biciclete VanMoof a gasit o solutie inedita pentru micsorarea daunelor din timpul livrarii: imprimarea pe cutii a unui televizor. Compania VanMoof, cunoscuta in intreaga lume ca si „Tesla din lumea bicicletelor”, a luat aceasta decizie pentru ca curierii sa fie mult mai atenti atunci cand transporta produsul.

Oricine din domeniul E-commerce stie ca o firma este la fel de serioasa ca partenerul sau de curierat. Astfel, avand un target foarte ambitios, sa vanda peste 90% din biciclete online pana in 2020, VanMoof a trebuit sa gaseasca o solutie cat mai rapid, deoarece numarul bicicletelor avariate la livrare crescuse alarmant. Multe dintre modele produse de VanMoof includ sisteme electronice avansate si motoare electrice de ultima generatie. 

Aceasta idee ingenioasa chiar a functonat! Numarul avariilor provocate in timpul transportului s-a redus substantal, cu pana la 80%.