In ultimii ani, mersul cu bicicleta a crescut foarte mult in popularitate. Putand fi practicata la orice varsta, aceasta activitate foarte indragita te ajuta sa ramai in forma, reducand, totodata, riscul unor afectiuni precum obezitatea, bolile de inima, diabetul, artrita, etc.
Odata cu cresterea cererii, a crescut si varietatea si numarul bicicletelor. La ora actuala, se pot achizitiona biciclete chiar si din supermarket.
Ca incepator, sa-ti alegi bicicleta potrivita pare sa fie un lucru foarte complicat. Dar nu trebuie sa fie asa!
La fel ca si alte decizii importante din viata ta, informarea este cheia. Iti prezentam mai jos un mic ghid pentru achizitionarea bicicletei potrivite.
1. Stabileste-ti obiectivele
Stabileste ce vrei sa faci cu noua ta bicicleta! Nu uita! Forma urmeaza functia, mai ales cand vine vorba de biciclete. Unele biciclete sunt destinate anumitor tipuri de teren, iar altele sunt construite strict pentru practicarea anumitor sporturi extreme. Cu toate acestea, cele mai multe biciclete sunt destul de versatile. Poti merge cu ele la munca, la cumparaturi sau pe munte.
Cei mai multi oameni aleg sa mearga cu bicicleta la munca pentru a evita aglomeratia din mijloacele de transport in comun, pentru libertate si confort si pentru sanatatea mediului inconjurator. Pentru acest tip de activitate, este recomandata o bicicleta de oras. Cea mai buna bicicleta de oras este aceea care iti ofera confort maxim, este fiabila, usor de manevrat si, mai ales, care are suspensii si frane bune.
In cazul in care esti mai activ si preferi o bicicleta sport, atunci ar trebui sa cumperi o bicicleta cursiera. Bicicletele de sosea sunt alegerea potrivita pentru cei care au nevoie de o bicicleta agila, foarte usoara, cu care sa se antreneze pentru competitii sau numai pentru a-si pastra fizicul in forma maxima. Pedalatul pe o cursiera iti da maxim de senzatii tari, la viteze maxime. Bicicletele cursiere nu pot fi utilizate decat pe asfalt.
Daca iubesti natura si vrei sa iesi cu bicicleta pe trasee montane, atunci o bicicleta MTB este cea mai buna alegere. Pentru o experienta optima si sigura, bicicleta MTB trebuie sa aiba rotile de 26 sau 29 inch, o constructie diferita a cadrului si sa fie dotata cu anvelope groase, foarte aderente, si de frane foarte bune. Un mountain bike iti ofera atat adrenalina cat si stabilitate, fiind foarte bine inchegat.
Daca stii ca fizicul tau nu face fata pe distante mari, dar totusi vrei sa te plimbi mai mult cu bicicleta, atunci ar fi bine sa te orientezi spre o bicicleta electrica. Bicicletele electrice sunt foarte distractive si foarte utile. Bicicleta electrica/E-Bike este o bicicleta obisnuita, cu un motor electric atasat, care poate fi folosit ca mod de propulsie atunci cand este nevoie. Bicicleta electrica pastreaza look-ul, pedalele si transmisia unei biciclete normale.
Daca nu ai mult spatiu in apartament pentru depozitarea bicicletei sau planifici sa faci o calatorie si nu vrei sa renuntati la hobby-ul tau, atunci te poti orienta spre o bicicleta pliabila. Bicicleta pliabila este o bicicleta adresata exclusiv deplasarii in oras. Punctul forte al acestei biciclete este faptul ca se face mica, prin pliere, si poate fi depozitata cu usurinta in apartament.
2. Stabileste bugetul
Bicicleta de calitate costa! Pretul influenteaza durabilitatea, confortul si rezistenta bicicletei. Daca alegi o bicicleta de slaba calitate, nu ai nicio garantie. Stabileste-ti bugetul si vezi unde te incadrezi. O bicicleta buna, cu materiale de calitate, costa intre 1000-2000 de ron.
Vei gasi biciclete bune in magazine specializate. Stai departe de supermarket-uri sau de alte magazine generale. Aici gasesti biciclete ieftine, dar de calitate foarte proasta.
3. Alege un magazin
Magazinele specializate in biciclete au propria lor personalitate. Un magazin prietenos, cu personal amabil, care iti recomanda o bicicleta in functie de feedback-ul si nevoile tale, este alegerea ideala. Mergi prin cateva magazine de biciclete inainte sa alegi un loc. Vezi cum se comporta personalul cu ceilalți clienți. Fii atent la micile detalii. Cumpararea unei biciclete poate fi inceputul unei relații de lunga durata cu acel magazin.
4. Fa un test drive
Dupa ce ai ales bicicleta, cel mai bun lucru este sa o iei la un test drive. Asa poti sa simti cel mai bine cat de potrivita este bicicleta pentru tine. Testeaza franele, verifica cat de confortabila este saua, schimba vitezele, testeaza si iar testeaza. Daca totul este ok, atunci poti face ultimul pas. Cumpar-o! Unele magazine de biciclete organizeaza zile demo, unde testezi o gama de biciclete, te informezi si socializezi cu alti iubitori de biciclete. Fii pe faza!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu