vineri, 31 august 2018

Dictionarul biciclistului amator: F de la Furca, Frana, Foi de angrenaj

Furca bicicleta



Furca este o componenta importanta a oricarei biciclete, fara de care roata din fata nu ar putea fi integrata in sistemul bicicletei. Rolul principal al oricarei furci este de a fixa roata din fata si de a ajuta la rotirea ghidonului. In mod obisnuit, o furca este compusa din doua brate (tuburi) care sunt imbinate in partea de sus. Tubul stalpului furcii se conecteaza cu cadrul bicicletei prin intermediul cuvetei (headset).


Furcile sunt de doua feluri, in functie de dimensiuni si de tipul de bicicleta pe care sunt montate:
1.    Furcile fixe se folosesc preponderent la bicicletele de oras, biciclete de tip cruiser, bmx sau cursiere. In competitiile de trial, furcile fixe sunt la mare cautare, deoarece sunt foarte rigide si ofera un control foarte bun. Furcile fixe pot fi usor curbate sau chiar drepte, in functie de probele carora le sunt destinate.
2.    Furcile cu amortizor se folosesc cu precadere la bicicletele de munte, deoarece absorb bine socurile si ofera un confort sporit. Pentru competitii, furcile sunt create in functie de probele carora le sunt destinate : City, Cross Country, Dirt Jump, Downhill, All mountain sunt create pentru biciclete cu roti de 26 de inch sau de 29 de inch. Cursa unei furci cu amortizor, poate varia de la 50 de mm pina la 200 de mm. Furcile cu o cursa mica se folosesc doar in mediul urban iar cele cu o cursa mare pentru coborari extreme.

Frana bicicleta

O frana de biciclete este o componenta importanta a bicicletei care ajuta la reducerea vitezei sau impiedica bicicleta sa se miste. Cele trei tipuri principale de frane de bicicleta sunt: franele pe janta, franele pe disc si franele pe tambur.

Majoritatea sistemelor de franare pentru biciclete sunt compuse din trei componente principale: un mecanism pentru biciclist pentru a aplica frana, cum ar fi manerul de franare sau pedala bicicletei; un mecanism de transmitere a semnalului respectiv, cum ar fi cablul, furtunul hidraulic, tija sau lantul de biciclete, si mecanismul de franare, un cleste sau un tambur, pentru a presa doua sau mai multe suprafete, pentru a opri bicicleta. 


Frana pe janta
Pentru multa vreme franele pe janta au fost cea mai populara alegere pentru toate tipurile de biciclete. La rim brakes, franarea se face pe marginea jantei rotii, pe o suprafata speciala metalica sau din carbon, cu ajutorul unor saboti din cauciuc sau a altor materiale speciale. Franele pe janta sunt de multe feluri si au diverse utilizari. Ele s-ar putea imparti in doua categorii mari, cele cu prindere simpla centrala, compuse dintr-o singura piesa si cele cu prinderi laterale, din doua piese unite prin cablu, plus alte cateva tipuri mai rar intalnite.

Frana pe disc
Frana pe disc este cel mai modern si eficient sistem de franare pentru biciclete. Acestea folosesc etrieri cu placute de frana care actioneaza asupra discurilor montate pe butucul rotii. Printre avantajele folosirii unui astfel de sistem avem: forta de franare excelenta, fiabilitate buna, nu sunt afectate de apa sau noroi si, poate cea mai importanta, nu se uzeaza janta. Un disc de frana se schimba foarte usor si se este foarte ieftin.

In functie de tipul de actionare, la randul lor, franele pe disc pot fi mecanice sau hidraulice. Pentru franele mecanice se folosesc cabluri si camasi identice cu cele folosite la franele pe janta.
Franele pe disc hidraulice sunt la ora actuala cele mai populare frane pe aproape toate bicicletele. Actionarea se face hidraulic, de la maneta, printr-o conducta pana la etrier. Pentru actionare se foloseste, in functie de producator, ulei mineral sau lichid de frana.

Frana pe tambur
Frana pe tambur este un sistem de franare inclus in butuc, folosit in general pentru bicicletele de oras. Sistemul este asemanator cu cel al autoturismelor, cu saboti care produc franarea apasand din interior spre exterior. Este fiabila dar puterea de franare este mica. Actionarea se face de pe maneta de pe ghidon.


Foi de angrenaj bicicleta 


Pedalierul, cunoscut si sub denumirea de angrenaj, este o componenta a sistemului de angrenare al bicicletei, localizata in partea centru-jos a bicicletei, pe care biciclistul o impinge cu piciorul pentru a propulsa bicicleta. Aceasta este compus din doua brate si poate contine una sau trei foi (in unele cazuri si patru foi). 

Foile sunt prinse intre ele cu suruburi de imbus, ce pot fi demontate, sau cu nituri, ce nu pot fi demontate.

Din fabrica, angrenajul poate veni, in unele cazuri, si cu o protectie de plastic, care are menirea de a proteja utilizatorul bicicletei de eventuale atingeri ale piciorului/pantalonilor de foi. Bicicletele pentru sporturi extreme:  downhill, trial sau dirt jump, vin cu o extra protectie, un scut confectionat din plastic foarte dur, care are forma foilor. 

In functie de materialul din care sunt fabricate, foile de angrenaj pot fi din carbon, aluminiu sau crom.

marți, 28 august 2018

Dictionarul biciclistului amator: E de la Ebikes

sursa imagine: bikexcs.ro



Ebike este o bicicleta normala, cu pedale si transmisie, care are atasat de butuc un acumulator si un mic motor electric care ofera asistenta ciclistului ori de cate ori are nevoie

Astfel, cand pedalatul devine dificil, un mic motor porneste si iti ofera un impuls, astfel incat sa poti urca dealurile sau sa iti continui calatoria fara sa te obosesti prea tare.

Principiul de functionare al bicicletei electrice este foarte simplu: motorul te ajuta sau te poate scuti definitiv de pedalare. 

Bicicletele electrice / E-bikes sunt perfecte pentru calatoriile lungi, care necesita un efort fizic foarte mare. Fie ca doresti sa te plimbi prin parc, sa te duci la serviciu sau sa faci drumetii pe munte, Ebike-ul este perfect pentru tine. 

sursa imagine: bikexcs.ro

sursa imagine: bikexcs.ro

Bicicleta electrica ofera aceleasi beneficii ca si bicicleta traditionala, insa, prezinta si cateva avantaje suplimentare care pot cantari decisiv:
 
•    Poate face transportul pe doua roti accesibil milioanelor de oameni care pentru varii cauze nu sunt apte sa foloseasca o bicicleta conventionala. Astfel, si persoanele care sufera de anumite afectiuni de sanatate, ca astmul sau probleme articulare sau musculare, care nu erau in starea necesara pentru a depune un efort solicitant, se pot bucura acum de o plimbare in aer liber cu bicicleta.
•    Te ajuta sa parcurgi distante mult mai mari fara prea mare efort. Bicicleta electrica te ajuta sa parcurgi distante mari fara efort, transpiratie sau stres.
•    O buna modalitate de a reduce calatoriile cu masina sau cu mijlocul de transport in comun. Nu mai trebuie sa cauti loc de parcare, eviti traficul infernal si nu te mai preocupa emisiile de carbon.

In general, bicicletele electrice se impart in doua mari categorii, in functie de amplasamentul motorului. E-bike-uri cu motoare integrate in roata, in butuc, adesea pe spate, si biciclete electrice ci motoarele amplasate central, direct integrate in constructia cadrului, in zona angrenajului pedalier.

Biciclete cu motorul amplasat in locul butucului de spate, acest sistem fiind cunoscut si ca „direct drive”, beneficiaza de o unitate de propulsie mai rezistenta si mai rapida, dar care nu produce cuplu foarte mare.

Bicicletele electrice cu motorul amplasat central au un cadru proiectat special pentru a gazdui motorul in zona axului pedalier. Acest design poarta avantajul ca nu se modifica nimic din trenul de rulare al bicicletei, permitand folosirea in continuare a tuturor vitezelor.

Pe piata, la ora asta, exista E-biciclete pentru toate tipurile de biking. De la Ebike-uri pentru transport marfa, la E- biciclete de agrement, pentru toata familia, la Ebike-uri hardtail si full-suspension, si chiar E-biciclete de performanta, pentru competitii.

Printre cei mai renumiti producatori de biciciclete electrice se numara: Cube, Cannondale, GT, Drag.


„Hoky’s Bike” - traversarea României pe bicicletă în scop umanitar

sursa imagine: asociatianewco.org

Proiectul „Hoky’s Bike” este un proiect pilot pentru Povestea Ursulețului Hoky, proiect inițiat de Asociația „NewCo & Amicii”. 

5 tineri își propun să traverseze toată țara pe bicicletă, în cinci zile, ca să poată strânge cât mai multe donații pentru a veni în ajutorul persoanelor cu nevoi speciale.

Traversarea României pe biciclete a început pe 26 august din fața Primăriei Arad, iar destinatia finala va fi Constanța. In total, tinerii vor parcurge aproximativ 900 km pe bicicletă, în scop umanitar.

Night ride 5 – plimbare nocturnă cu bicicleta în Bacău - Vineri, 31 august 2018

Grupul „Băcăuanii vor piste pentru biciclete” invită amatorii de mișcare pe două roți la o plimbare de seară Vineri, 31 august 2018.

Traseul Night ride 2018 începe în parcarea de la Hotelul Moldova, la ora 20:30, de unde se va pleca pe un traseu de 8 km pe următoarea rută: Catedrala Catolică – Ciupercuțe – Decebal – I.S. Sturza – str. Oituz – str. Energiei – str. Mioriței – autogară – statuia lui Ștefan cel Mare – centru – Piața Tricolorului. 

sursa imagine si info: zdbc.ro

Turda va implementa un sistem automat de bike-sharing

sursa imagine: turdanews.net
Turda va implementa un sistem automat de bike-sharing cu 27 de staţii şi 356 de biciclete care va fi integrat cu sistemul de transport în comun, anunta Turdanews.net. Se estimeaza ca acesta va fi accesat zilnic de 200 de utilizatori, din care 10% îl vor utiliza alături de transportul în comun.

În martie 2018, Turda a câştigat premiul pentru planificare urbană sustenabilă în domeniul mobilităţii în cadrul celei de-a şasea ediţii a competiţiei European Mobility Week. Astfel, Turda a devenit primul oraş de talie mică din estul Europei premiat pentru viziunea sa de promovare a mijloacelor de transport în comun (turdanews.net). 

 Primul proiect documentat de bike-sharing a început în Europa în 1965, grupul Provo a pictat cincizeci de biciclete albe și le-a pus la dispozitia locuitorilor din Amsterdam pentru ca toată lumea să le poată folosi în mod liber (wikipedia.org).

Conceptul central al sistemului bike-sharing este acela de a oferi acces gratuit sau accesibil la biciclete pentru călătorii pe distanțe scurte într-o zonă urbană, ca alternativă la transportul public in comun sau ca alternativa la masinile particulare, reducând astfel traficul, zgomotul și poluarea aerului (wikipedia.org).

Dictionarul biciclistului amator: C de la Cyclocross, Cursiera, Cadru, Cuvete, Casti

Cyclocross

sursa imagine: Wikipedia
sursa imagine: Wikipedia
Cyclocross-ul este un sport, o forma de curse de biciclete, care are loc toamna si iarna, din Octombrie pana in Februarie. Exista multe povesti despre originile ciclocrosului. Una este ca biciclistii europeni de la inceputul secolului al XIX-lea concurau unul cu celalalt pana in orasul urmator si ca li se permitea sa scurteze drumul traversand terenurile fermierilor, padurile sau orice alta zona care le permitea sa ajunga mai repede in orasul vecin.

Daniel Gousseau este creditat ca a inspirat primele curse de cyclocross si a organizat primul Campionat National Francez in 1902.  Géo Lefèvre, cel care a venit cu idea organizarii turului Frantei a jucat, de asemenea, un rol cheie in primele zile ale acestui sport.

Un traseu de cyclocross are intre 2 si 3 kilometri lungime. Despre cum arata un astfel de traseu, pozele vorbesc de la sine. Este de obicei pe iarba, care de cele mai multe ori este un mare camp de noroi si are cateva zone cu dificultate tehnica ridicata unde adesea sportivul trebuie sa descalece, precum si cateva rampe foarte abrupte. De-a lungul traseului mai pot fi gasite si portiuni de nisip sau asfalt.

Scena cyclocross-ului este foarte puternica in Europa, unde unii dintre cei mai agresivi si mai renumiti concurenti vin din Belgia, Olanda, Franta, Italia si Republica Ceha. Insa, in ultimii ani, se bucura de un boom masiv in SUA, Australia si Marea Britanie.

Cursiera

sursa imagine: bikexcs.ro
Daca iti place viteza pe bicicleta, sentimentul de libertate pe sosea si parcurgerea unor distante lungi in timp scurt, inseamna ca ai nevoie de o cursiera. Cursiera este o bicicleta de sosea, cu o aerodinamica foarte buna si o greutate foarte mica. Adevarat bolid cu pedale, bicicleta cursiera este ideala pentru drumurile lungi si turele de anduranta.

O bicicleta cursiera mai este utila si pentru a te antrena pentru competitii de biking, pentru a strabate cele mai frumoase sosele din tara si din strainatate si pentru distractie atunci cand iesi la sfarsitul saptamanii prin oras.

Atunci cand pedalezi pe o bicicleta cursiera, pozitia nu este foarte confortabila, mai ales daca esti incepator. In plus, trebuie sa fii foarte atent la gropi sau alte obstacole. 

In realizarea unui cadru de bicicleta cursiera, parerile sunt impartite. Multi spun ca carbonul este cea mai buna varianta, insa o cursiera cu un cadru din aluminiu este la fel de potrivita, mai ales ca aluminiul este rezistent si usor.

Cadru Bicicleta

sursa imagine: bikexcs.ro

Cadrul este componenta de baza a unei biciclete. In functie de tipul si de modul cum este folosita bicicleta, cadrul poate avea diferite dimensiuni si forme. 

Cadrul este alcatuit din mai multe piese sudate laolalta, exceptie fiind cadrele din carbon care sunt turnate dintr-o singura bucata.

Materialul din care este confectionat cadrul de bicicleta determina greutatea si, de ce nu, pretul unei biciclete. Fiecare material are avantajele si dezavantajele sale. Iata cei mai importanti factori care trebuie luati in considerare atunci cand cauti materialul potrivit pentru cadrul tau.

Cadrul de otel
Majoritatea cadrelor din otel sunt cunoscute pentru durabilitatea, confortul si pretul destul de mic. Dezavantajul principal la cadrele din otel este greutatea. In general, cadrele din otel sacrifica greutatea pentru confort. Otelul, de asemenea, rugineste.
Daca cauti o bicicleta confortabila, otelul ar putea fi o optiune buna de luat in considerare, deoarece cadrele de otel sunt extrem de confortabile atunci cand calatoresti pe distante lungi.

Cadrul din titan
Cadrele din titan ofera, probabil, cea mai buna combinatie a tuturor beneficiilor celorlalte trei materiale cadru. Greutatea sa este comparabila cu tubulatura din aluminiu si este la fel de confortabila ca si otelul sau carbonul, fiind aproape indestructibila in termeni de durabilitate. Deci, de ce foloseste toata lumea cadrele din titan? Din cauza pretului. Ele sunt destul de scumpe, din cauza procesului de fabricatie.

Cadrul din aluminiu
Cadrele din aluminiu sunt unele dintre cele mai usoare si mai rigide de pe piata. Multi dintre ciclistii profesionisti aleg sa concureze pe cadre de aluminiu. Daca este suficient de bun pentru profesionisti, ar trebui sa fie suficient de bun si pentru tine. Comparativ cu carbonul, cadrele din aluminiu sunt mai competitive ca pret.
Dezavantajul unui cadru din aluminiu este rigiditatea si faptul ca nu se simte la fel de confortabil ca celelalte materiale. In timp ce aluminiul nu poate fi format si turnat la fel de usor ca carbonul, ramane o optiune excelenta pentru bikerii care doresc o plimbare rigida si sensibila in acelasi timp. Cadrul din aluminiu nu rugineste si nu se distruge usor.

Cadrul din carbon
Cadrele din fibra de carbon au multe calitati. In cea mai mare parte acestea sunt destul de durabile, ofera o calatorie confortabila si sunt foarte usoare. Insa cel mai mare avantaj al fibrei de carbon vine in procesul de productie.
Datorita proprietatilor fibrelor de carbon, aceste cadre pot fi turnate si transformate pentru a se potrivi aproape oricarei forme, ceea ce poate fi un beneficiu imens pentru cineva care cauta o bicicleta aeriana triathlon. Dar, ca si titanul, cadrele din fibra de carbon au un cost mai mare de productie. 

Cuvete

sursa imagine: bikexcs.ro

Cuvetele sunt piesele responsabile pentru buna functionare a sistemului de directie al oricarei biciclete. Acestea fac legatura dintre cadru si furca si sunt de mai multe tipuri: externe, semi-integrate/interne (zero stack) sau integrate. 

Cuvetele externe ies in exteriorul headtube-ului unde se afla si rulmentii sau coroanele. 

Cuvetele semi-integrate/interne se regasesc in interiorul headtube-ului, iar cele integrate sunt asemanatoare cu cele semi-integrate, cu mentiunea ca pe rulmenti nu se exercita nicio presiune, iar cuveta superioara si cea inferioara lipsesc.

Casca ciclism

sursa imagine: bikexcs.ro

Oferind un strat de absorbtie a socurilor in jurul capului tau, o casca de ciclism are rolul de a reduce vatamarea creierului in caz de accident. 

O casca de ciclism cuprinde un strat gros care asigura absorbtia socurilor, cu o amortizare moale pentru confort, in cazul in care se sprijina pe cap. Stratul principal de absorbtie a socurilor este aproape intotdeauna fabricat din spuma de polistiren, desi au existat incercari de utilizare a spumei poliuretanice si a cartonului tratat.

Unele casti au carcasa din plastic dur, care asigura un plus de absorbtie a socurilor pe langa stratul de polistiren, dar adauga greutate. Casca se prinde pe cap cu un sistem de curele, realizate, de obicei, dintr-un fel de chinga de material sintetic si inchise cu o catarama. 

Deoarece spuma de polistiren este un izolator, castile au nevoie de ventilatie pentru a opri supraincalzirea capului. Modelele moderne folosesc canale in interiorul carcasei, care permit aerului sa „curga” peste capul calaretului.

Pentru ca o casca sa ramana in pozitie si sa fie confortabila, trebuie adaptata pentru a se potrivi cu capul utilizatorului. Cele mai multe casti au un fel de mecanism pentru a regla fixarea pe suportul occipital din spatele castii.  Varful castii ajuta la pastrarea afara a soarelui din ochi sau a ploii de pe ochelari.

Dictionarul biciclistului amator: B de la Butuc, BMX


Butuc roata 




Fiecare piesa care intra in componenta unei roti de biciclete are, in parte, rolul ei. Insa, pentru felul cum functioneaza si cum se simte bicicleta pe orice tip de drum, o importanta aparte o au butucii rotilor.  

Un butuc este partea centrala a unei roti de bicicleta. El este compus dintr-un ax, rulment si o carcasa de butuc. Invelisul butucului are de obicei doua flanse metalice prelucrate la care se ataseaza spitele rotii.

 In general, butucii se impart in doua categorii: butuci pentru roata din fata si butuci pentru roata din spate. Diferenta dintre cele doua tipuri de butuci consta in faptul ca in spate are prevazut si prindere pentru pinioane.

 Din punctul de vedere al structurii interne, butucii se impart in doua mari categorii: butuci cu rulmenti industriali si butuci cu rulmenti pe conuri. Rulmentii conici au avantajul tehnic de a se roti mai bine la tensiuni laterale, dar au nevoie de o intretinere regulata. Rulmentii industriali se inlocuiesc foarte usor si nu necesita o intretinere regulata.

 In functie de tipul, lungimea si grosimea axului, distingem si alte categorii de butuci: Butuc cu ax Quick Release de 5mm (tip vechi), Butuc cu ax de 10 mm, 12 mm 15 mm si 20 mm. Este foarte important sa alegi butucul corect pentru bicicleta ta. In functie de tipul de utilizare pentru care au fost proiectati, butucii pot fi mai etansi, mai usori sau mai rezistenti.

De exemplu, un butuc prevazut pentru o utilizare pe sosea nu este adaptat la cerintele si potentialul unui MTB.

 BMX


  



Adesea asociate cu bikerii tineri, bicicletele BMX au aparut pentru prima data in California, SUA, in anii 70.  

BMX, cunoscuta si ca „bicycle motocross”, este o bicicleta modificata pentru o manevrabilitate mai buna pe trasee de DIRT.

Anvelope groase, cadre foarte usoare, o singura viteza si o statura foarte mica, acestea sunt caracteristicile de baza ale unei biciclete BMX.

Cu timpul, bicicletele BMX au evoluat in trei modele distincte - traditionale, freestyle si pentru sarituri - toate mentinand statura mica si designul simplu caracteristic.

Aceste modele de biciclete BMX sunt populare in randul adolescentilor si au initiat o cultura urbana in sine.

Bicicleta BMX este ideala pentru persoanele pasionate de acrobatii si trick-uri pe bicicleta. Unele orase dispun de locuri special amenajate, care permit practicarea diverselor scheme pe bicicleta.

duminică, 26 august 2018

Let’s Bike It! Ia-ți bicicleta și pune deșeurile pe hartă


În perioada 20 august – 2 septembrie 2018 va avea loc Let’s Bike It! – o serie de evenimente de cartare marca "Let's Do It, Romania!". Biciclistii care descărca aplicația World Cleanup și pleaca la vânătoare de deșeuri pot câștiga  numeroase premii: biciclete, trotinete, corturi, rucsacuri de drumetie, skateborduri,  seturi badminton, mingi de fotbal.

Let’s Bike It! va fi organizat în 18 județe, iar punctele de întâlnire vor fi la magazinele Decathlon.  Calendarul evenimentelor este următorul:

    25 august: Iași (ora 10), Vrancea, Dolj
    26 august: Neamț, Ilfov, Timiș
    1 septembrie: Botoșani, Suceava, Iași, Cluj, Argeș
    2 septembrie: Bacău, Prahova

Mai multe detalii gasiti pe: letsdoitromania.ro

luni, 13 august 2018

Dictionarul biciclistului amator: A de la Antifurt, Anvelope, Angrenaj, Aparatori

Antifurt bicicleta 


Atunci cand iti lasi bicicleta in locuri publice sau pe scara blocului, ar fi intelept sa o legi cu un antifurt pentru a nu te trezi ca cineva ti-o fura.

Atunci cand iti alegi un antifurt, tine cont de nivelul de securitate marcat pe el, de dimensiune/marime (cu cat este mai gros, cu atat este mai greu de taiat) si de materialul din care este confectionat (cele din otel sunt de preferat in locul celor din plastic). Ramane sa anticipezi gradul de risc si in functie de acest aspect sa cumperi un antifurt profesionist, modern, mai scump sau unul mai ieftin, daca de obicei nu iti lasi bicicleta in locurile publice.

Anvelope bicicleta

Anvelopele bicicletei tale ar trebui sa fie fabricate in functie de tipul bicicletei: downhill, cross country, trial, trekking, viteza sau oras. Cauciucul anvelopei este astfel mai rezistent sau mai putin rezistent, in functie de utilizarea bicicletei. De asemenea, dimensiunile anvelopelor de bicicleta variaza si ele in functie de tipul bicicletei - cele  Cross Country sunt subtiri ca dimensiune, cele Downhill au dimensiuni mai mari. Dimensiunea unei anvelope corespunde cu dimensiunea rotii pe care urmează a fi montată. De asemenea, putem vorbi de anvelope normale, folding (lipsa sarmei din compozitie si greutate mai mica) si tubeless (nu au camera, greutate mai mica, se monteaza pe  jante tubeless). Daca vei achizitiona o bicicleta de calitate, de la un producator de renume, precum Cube sau Cannondale, vei fi sigur ca anvelopele bicicletei respecta caracteristicile tehnice adaptate nevoilor tale.

Aripi de protectie pentru bicicleta


Daca ploua sau daca obisnuiesti sa mergi cu bicicleta prin locuri unde exista mlastini, pentru a evita sa te stropesti, monteaza aripi de protectie/ aparatori care sa acopere rotile sau chiar si cadrul. Aparatorii / aripile de protectie pentru bicicleta se aleg in functie de marimea rotii.

Angrenaj Bicicleta

Angrenajul este compus din mai multe elemente : foi, lant si pinioane.

Angrenajul pedalier determină cadenta dintre rata de pedalare si viteza de rotatie a rotii din spate.
Exista angrenaje pedaliere cu 1 foaie sau cu 2-3 foi. Printre cele mai calitative angrenaje se numara cele de la Shimano sau Truvativ. Bicicletele moderne au de obicei angrenaje cu 2-3 foi, avand transmisie multipla.


Cine a castigat Turului Frantei 2018?

Foto: letour.fr

Ciclistul britanic Geraint Thomas, in varsta de 32 ani, a castigat editia 2018 a Turului Frantei.

Pe locul 2 s-a clasat Tom Dumoulin (Sunweb), iar pe locul 3, Chris Froome.

Thomas este un ciclist profesionist din Tara Galilor, care face parte din echipa UCI WorldTeam Sky, Tara Galilor si Marea Britanie. A castigat trei campionate mondiale, doua medalii olimpice de aur si un Tour de France.

Recomandare carte: "Anatomia ciclismului. Ghidul ilustrat pentru cresterea fortei, vitezei si rezistentei in ciclism "



Dr. Shannon Sovndal, medic al echipei de ciclism profesionist Garmin/Chipotle si fondator al companiei Thrive Health and Fitness Medicine, prezinta in "Anatomia ciclismului. Ghidul ilustrat pentru cresterea fortei, vitezei si rezistentei in ciclism " 74 dintre cele mai eficiente exercitii de ciclism, insotite de descrieri clare si ilustratii anatomice color.

Cartea se adreseaza in special ciclistilor care sunt interesati de performanta, pregatindu-i pentru provocari, dar reprezinta si un ghid util pentru amatori.